Wanneer verkoop je je woning als je een nieuwbouwwoning hebt gekocht?

Het is je gelukt om een nieuwbouwwoning te kopen en je kan dus je huidige woning verkopen. Maar wat is nu verstandig? Je woning direct te koop zetten en tussentijds gaan huren óf wachten en je woning verkopen op het moment dat je nieuwbouwwoning bijna wordt opgeleverd? Een simpele vraag, maar het antwoord is een stuk lastiger.

Wachten met het verkopen van je woning aantrekkelijk zijn omdat je waarschijnlijk liever niet twee keer verhuist. En vind maar eens een koper die bereid is lang te wachten als je je woning direct verkoopt. Tot een klein jaar is voor sommige kopers nog wel acceptabel, maar over het algemeen duurt het bouwen van een nieuw huis zo’n 1,5 tot 2 jaar vanaf het moment dat het van jou is. En veel kopers, zeker starters, willen vaak relatief snel hun nieuwe woning betrekken. 

Daarnaast speelt bij je keuze ook het sentiment in de markt mee. Momenteel verkopen huizen gemiddeld genomen snel en stijgen de prijzen nog steeds. En zo lang de woningmarkt in de lift zit, kan dit voor jou ook een overweging zijn om te wachten met de verkoop van je huidige woning. Zo kan je namelijk profiteren van de verdere stijging van de huizenprijzen. Zeker als je een gewilde woning hebt.

Maar als je wacht met het verkopen van je woning bezit je natuurlijk ook wel tijdelijk twee woningen, en daarmee waarschijnlijk twee hypotheken. Slaap je al slecht van dat idee? Dan is snel verkopen wellicht toch een beter idee. En ook als de tendens in de markt verandert en de verwachting is dat de huizenprijzen zullen gaan dalen, zal je wellicht eerder geneigd zijn je woning snel te verkopen en tussentijds iets te huren tot je nieuwbouwwoning klaar is. 

Mocht je ervoor kiezen om te wachten met verhuizen tot je nieuwbouwwoning klaar is, dan is het belangrijk om dit goed in de koopovereenkomst vast te leggen. Je kunt bijvoorbeeld opnemen dat de overdracht 8 weken na oplevering van jouw nieuwbouwwoning zal plaatsvinden met daarbij een uiterste datum. Dit biedt jou en de kopers de meeste zekerheid.

Voelt het beter om je huis direct te koop te zetten en tussentijds te gaan huren? Dan is het wel belangrijk ook rekening te houden met hoe moeilijk of makkelijk het is om een betaalbare huurwoning te vinden. En houd ook rekening met de minimale huurtermijn. Vaak is de minimale termijn één jaar. Na dat jaar bedraagt de opzegtermijn meestal één maand.

Het blijft dus een best een lastige vraag. Wat de beste keuze is voor jou hangt af van de markt en, nog belangrijker, waar jij je prettig bij voelt.