Eerst een nieuw huis kopen of eerst mijn eigen huis verkopen?

Dit is een vraag van veel mensen die willen verhuizen. Beide opties hebben voor-en nadelen. Wij zetten ze voor je op een rij.

1. Eerst verkopen: zekerheid over de opbrengst

Je weet wat je woning heeft opgebracht en hoeveel geld je kunt uitgeven aan een nieuwe woning. Ook loop je dan geen risico op dubbele woonlasten. Een risico hierbij is wel dat je zonder woonruimte komt te zitten. In de huidige overspannen woningmarkt is er een kans dat je op straat komt te staan als de nieuwe bewoners snel in je oude huis willen trekken, terwijl jij zelf nog geen nieuwe woning hebt gevonden.

2. Eerst kopen: zeker van een dak boven je hoofd…

In de huidige woningmarkt wordt meestal voor deze optie gekozen. Je weet met deze keuze zeker dat je een woonruimte hebt en voorkom je ‘ik kan geen huis vinden’ -stress. Je weet echter ook nog niet wat je huidige huis op gaat leveren. En als je de opbrengst (overwaarde) nodig hebt om je nieuwe huis te financieren loop je tegen het probleem aan dat je de overwaarde pas kan verzilveren als je oude huis daadwerkelijk is verkocht. Je hebt dan een overbruggingshypotheek nodig om dit gat te dichten.

Beide opties hebben dus voor -en nadelen. Een woning kopen is op dit moment meestal het lastigst, dus vanuit die optiek lijkt dat nu het verstandigst. Als je wacht met de aankoop van een huis tot je oude woning is verkocht, is het risico immers groot dat je zonder huis komt te zitten. Maar het is situatie afhankelijk en laat je altijd goed voorlichten en adviseren door een hypotheekadviseur en/of makelaar.

huis spaaij