Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders voor alle woningen verplicht!

Rookmelders zijn al sinds 2013 verplicht voor nieuwbouwwoningen, maar worden vanaf 1 juli 2022 verplicht voor alle woningen (Bouwbesluit 2012). Aan welke regels moet u voldoen en wat als u daar niet aan voldoet?

Het geldt voor zowel koop- als huurwoningen. Om aan de regels te voldoen, moet je je houden aan het voorgeschreven type rookmelder, het aantal rookmelders dat noodzakelijk is voor je woning en de plek waar je ze hangt. 

Op welke plek in huis?

Rookmelders zijn per 1 juli verplicht voor elke woonverdieping. Voor speciale ruimtes zoals een garage, werkplaats, atelier of keuken is een rookmelder niet verplicht, maar wel te overwegen. De brandweer adviseert zelfs een rookmelder voor elke slaapkamer die in gebruik is. 

Ben je toch niet zeker hoeveel rookmelders er nodig zijn of waar er in je woning rookmelders moeten komen te hangen, dan kunnen de volgende websites daarbij helpen:

= Brandwondenstichting: https://brandwondenstichting.nl/rookmeldersreddenlevens
= Rookmelderwijzer https://bit.ly/3oJefvu 

Dit advies gaat overigens wel verder dan de verplichtingen uit het Bouwbesluit 2012.

Welke rookmelder?

Rookmelders zijn er in allerlei soorten en maten. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje. 

Optische en thermische rookmelders. Een optische infrarood rookmelder is lichtgevoelig. Als de infrarood lichtbundel door rook wordt onderbroken, dan gaat er een geluidssignaal (harde pieptoon). Een thermische melder (ook hittemelder genoemd) geeft een geluidssignaal als een hoge temperatuur wordt bereikt. De meeste slachtoffers vallen door verstikking door rook. Een optische rookmelder volstaat in de meeste gevallen. Let er ook op dat de rookmelders die je gebruikt zijn goedgekeurd (NEN-14604 en CE-keurmerk). 

Op batterij en 230V. Er zijn rookmelders die op het lichtnet kunnen worden aangesloten, maar een batterijrookmelder is voldoende. Naar een rookmelder met een tien jaar lithium batterij heb je het minste omkijken. Kies je toch voor goedkoper exemplaar met een één jaar batterij, kies er dan een die een signaal geeft als de batterij bijna op is en waarbij deze ook te vervangen is. 

Rookmelders die ook een koolmonoxide-alarm kunnen geven, zijn aan te bevelen op plaatsten waar een cv-ketel, geiser of houtkachel staat of hangt. 

Wil je een uitgebreidere en/of luxere rookmelder? Er bestaan rookmelders met wifi, noodverlichting en melders die aan elkaar te koppelen zijn en/of uitleesbaar zijn met een telefoon. 

Wat als je niet aan de regels voldoet?

Als je je niet aan de regels houdt, loop je uiteraard een groter risico als er iets misgaat in huis. De kans op boetes is klein, want het is voor gemeenten moeilijk om te handhaven. Verzekeraars geven weliswaar aan toch uit te keren, maar in de meeste voorwaarden staat er iets over ‘nalatigheid’, dus als verzekerde ben je nooit helemaal zeker. Neem dus geen risico!